Elektrisch varen

Elektrisch varen krijgt een steeds grotere omvang, vergelijkbaar met elektrisch autorijden. Bij een volledig elektrische boot zorgt een elektromotor met een accu voor de aandrijving.

Waarom elektrisch varen?

Elektrisch varen kent veel voordelen. U heeft bijvoorbeeld geen hinder van ronkende motorgeluiden en uitlaatgassen. U kunt ongestoord genieten van het kabbelende water en de natuur in en om het water. Een motor voor het elektrische varen is eenvoudig te bedienen en u ziet op een display precies hoe lang u nog kunt varen. Verder is de snelheid bij een boot met een elektrisch varen motor gemakkelijk te doseren, waardoor manoeuvreren niet moeilijk is. Daarnaast is tanken en olie verversen ook verleden tijd. Bovendien heeft een elektromotor minder onderhoud nodig dan een verbrandingsmotor.

Impact op het milieu

Met elektrisch varen levert u een optimale bijdrage aan het klimaat, want u stoot geen schadelijke uitlaatgassen uit. Bovendien wordt emissievrij varen in steeds meer natuurgebieden verplicht. Ook sommige gemeenten stimuleren elektrisch varen. In Amsterdam is het havengeld voor wie elektrisch vaart bijvoorbeeld 66% goedkoper.

Opladen en actieradius

De actieradius of hoe lang u met een elektrische boot kunt varen, is afhankelijk van de accu, de boot en uw vaargedrag. Oplaadpunten voor accu’s zijn over het algemeen geen probleem, want de meeste boten liggen al aan de walstroom. Na één nacht is uw accu volledig opgeladen en kunt u – bij een normale snelheid – de hele dag varen. Hieronder enkele mogelijkheden:

  • Kleine tochten op een plas of over de grachten in een stad tot 20 km;
  • Regionale dagtochten tot 40 km;
  • Vakantietochten tot 60 km per dag.

Kosten elektrisch varen

De kosten voor elektrisch varen zijn o.a. afhankelijk van het gewenste accupakket en de soort elektromotor. Koopt u geen nieuwe of gebruikte boot, maar gaat u een bestaande boot ombouwen naar een elektrische boot? Dan zijn de kosten afhankelijk van wat er aan de boot aangepast moet worden om elektrisch te kunnen varen.

E-Tech elektromotoren

Clouds International is dealer van E-Tech producten. E-Tech is een leverancier van elektrische aandrijvingen voor motorboten, zeiljachten en catamarans, maar ook voor een sloep, rubberboot of opblaasboot. Deze elektrische boot aandrijvingen hebben zeer efficiënte, borstelloze, synchrone motoren met een permanente magneet en zijn daardoor zeer economisch, stil en compact. E-Tech motoren hebben een lange levensduur en minimale onderhoudskosten. In tegenstelling tot een brandstofmotor heeft een elektromotor voor een boot geen slijtagegevoelige onderdelen die regelmatig vervangen moeten worden.

Soorten elektromotoren

Er zijn verschillende typen elektrische aandrijving voor een boot, zoals de elektrische buitenboordmotor, de elektrische binnenboordmotor, de POD elektromotor en de fluistermotor. U kunt ook kiezen voor hybride varen waarbij u zowel een elektromotor als een verbrandingsmotor aan boord heeft. U kunt volledig hybride varen waarbij een elektromotor de schroef aandrijft en de verbrandingsmotor als generator functioneert voor de stroomopwekking en het laden van de accu van de elektromotor.

Elektrische buitenboordmotor

Een elektrische buitenboordmotor is een motor met een stuwkracht van 70 tot 750 LBS of van 1,9 PK tot 20 PK. Afhankelijk van de hoeveelheid stuwkracht zijn elektrische buitenboordmotoren geschikt voor middelgrote en grote boten. Met het juiste accupakket en lader voor de juiste toepassing beleeft u jaren plezier aan uw elektrische buitenboordmotor.

Meer over elektrische buitenboord motor
Meer over accu buitenboordmotor

Elektrische binnenboordmotor

Clouds International heeft een ruim aanbod inboard elektromotoren. Hierbij kan het gaat om een losse motor ter vervanging van een bestaande situatie of een complete set. Onze binnenboord motoren zijn praktisch in gebruik, compact, plug and play en kunnen eenvoudig worden aangesloten en bediend.

Meer over elektrische binnenboord motor

POD aandrijving

Een POD motor is een elektromotor in een waterdichte aluminium behuizing die onder het schip gemonteerd wordt. Bij elektrisch varen met een POD motor heeft u meer ruimte in de boot omdat er geen motor in de boot gemonteerd is. Verder is er geen motorkoeling nodig,  want het water koelt de motor. Clouds International heeft POD motoren in vermogens vanaf 1,8 kW tot 20 kW.

Boot ombouwen of een nieuwe elektrische boot?

Om een goed antwoord op deze vraag te kunnen geven, moet eerst duidelijk zijn wat er aan uw bestaande dieselboot of benzineboot aangepast moet worden om er een elektrisch aangedreven boot van te maken. Vaak is het alleen een kwestie van het verwijderen van de oude diesel- of benzinemotor, aanpassing van de motorsteunen, een accu voor elektrisch varen met acculader plaatsen en het geheel aansluiten. Soms is er echter meer nodig om een boot voor elektrisch varen geschikt te maken. Ook zijn de kosten afhankelijk van de mate waarin u zelf een en ander kunt doen of dat u hiervoor een specialist moet inhuren.

Persoonlijk advies bij overstap naar elektrisch varen

Wilt u persoonlijk advies voor uw overstap naar elektrisch varen of wenst u meer informatie over elektrisch varen prijzen? De specialisten van Clouds International helpen u graag. Dat kan telefonisch van maandag tot en met vrijdag vanaf 8:00 uur tot 16:30 uur via 0348 – 551644 of per e-mail via verkoop@clouds.nl. Direct online bestellen kan via onze webshop.